img

32 weken zwanger

409 Views

Wat gebeurt er met de baby 32 weken zwanger?

De bewegingen die je baby maakt zijn vlotter en minder schokkerig.  Door op die manier te bewegen, worden niet alleen zijn spieren, maar ook zijn botten sterker. Veel bewegen in de buik van mama buik staat dus gelijk aan de ontwikkeling van sterke spieren en botten van de baby.32 weken zwanger

Zijn gezichtje is ronder en voller geworden als je 32 weken zwanger bent. Hij heeft nu ook de controle over de spieren van zijn aangezicht n daar experimenteert hij volop mee. Hij glimlacht, steekt zijn tong uit of trekt gekke bekken.

Je baby’s nageltjes hebben de top van zijn vingertjes en zijn teentjes bereikt. Hij is nu ongeveer zevenendertig centimeter lang. Mama komt ongeveer een halve kilo per week bij, en de helft daarvan komt bij je baby terecht. Over een groeispurt gesproken.

Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt. Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt.

 

Wat gebeurt er met mama’s lichaam 32 weken zwanger?

Verzorg je houding tijdens 32 weken zwanger. Probeer altijd netjes rechtop te staan en je benen niet over elkaar te slaan wanneer je gaat zitten.  Het zijn kleine, maar effectieve middeltjes die vervelende zwangerschapskwaaltjes zoals lage rugpijn en krampen in je kuiten en tenen kunnen verminderen.

De vermoeidheid, die de voorbije weken stilaan begon terug te keren, is nu opnieuw prominent aanwezig. En dat is niet vreemd, als je bedenkt dat je lichaam al dat extra gewicht moet meedragen. Daarnaast staat   je hormoonproductie natuurlijk niet stil, want die zorgt ervoor dat je lichaam klaar is om te bevallen binnen een paar weken.

En ook dat zorgt ervoor dat je je vaak uitgeput voelt. Probeer je niet nodeloos sterk te houden. Maak tijd om even te gaan liggen, doe een middagdutje of schakel hulp in bij het huishouden. Je hebt er immers alle belang bij dat je goed uitgerust aan de bevalling begint.

Een andere bijwerking van zwanger zijn die inmiddels teruggekeerd is, is het vaker moeten plassen. Je baarmoeder is nu zo groot dat ze voortdurend tegen je blaas drukt. Het lijkt wel alsof je constant moet plassen. Je moet ook ’s nachts vaak je bed uit om een plasje te maken, waardoor je aan nachtrust moet inboeten. Als je dat wil vermijden, dan drink je best twee uur voor het slapengaan niks meer.  Zorg er wel voor dat je tijdens de dag wel voldoende water blijft drinken.

Rond zwanger week 32 is niet alleen de hoeveelheid vruchtwater op haar hoogtepunt, dat geldt ook voor je bloedvolume.  Je hart steekt een tandje bij om dat alles rondgepompt te krijgen in het lichaam van mama en baby, waardoor mama soms hartkloppingen krijgt.  Hoewel het waarschijnlijk een onschuldig verschijnsel is, bespreek je het toch best eens met je arts.  In combinatie met andere symptomen kan het een teken zijn dat er iets ernstigers aan de hand is.

Heb je last van vreemde dromen?  Over je baby, over je partner?  Niks om je zorgen over te maken, het zijn immers maar dromen.  Het is gewoon een teken dat je zelfs onbewust, tijdens je slaap, bezig bent met mama worden.

1 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text