img

33 weken zwanger

447 Views

Wat gebeurt er met de baby 33 weken zwanger? 

Je baby is intussen bijna veertig centimeter lang en weegt iets meer dan twee kilo. Als hij nu geboren zou worden, zou hij weinig extra medische zorgen nodig hebben.
Zijn hersenen worden groter en actiever. Zo hoort en ziet hij niet alleen, hij kan stilaan ook beelden interpreteren.

Ook het taalcentrum in zijn hersenen wordt actief.  Het is daarom dus erg zinvol om tegen je kleintje te praten, terwijl hij nog in je buik zit.33 weken zwanger

Zijn botten worden stilaan harder als je 33 weken zwanger bent, maar de botten van zijn schedel zullen week blijven. Wanneer het hoofdje van de baby tijdens de geboorte door het geboortekanaal komt, schuiven beide schedelhelften een beetje over elkaar. Bij een pasgeboren baby is de schedel daarom ook nog niet volledig dichtgegroeid. Bovendien groeien de hersenen van je baby totdat hij volwassen is, en de schedel moet die groei volgen om voldoende plaats te bieden aan de hersenen.

Tot nu toe was het neusje van je baby gewoon een kleine bobbel in het midden van zijn gezichtje. Vanaf 33 weken zwanger is zijn neusbrug gevormd, dus zijn gezichtje neemt een steeds individuelere vorm aan.

Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt. Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt.

 

Wat gebeurt er met mama’s lichaam 33 weken zwanger?

Nog één maand te gaan en de baby is klaar voor het leven buiten mama’s buik.  Dat kan een troostende gedachte zijn nu het stilaan onmogelijk lijkt om een makkelijke houding aan te nemen om in te gaan zitten of liggen. Ook stappen wordt steeds lastiger. Bovendien ben je snel kortademig en vlugger vermoeid. Allemaal heel normale verschijnselen in deze periode. Voldoende rust inbouwen is geen teken van zwakte, maar een verstandige beslissing.  Je zal je krachten de volgende weken immer nodig hebben.

Sommige mama’s houden niet alleen vocht vast in hun enkels en voeten, maar zelfs in hun handen. De zwelling kan zo hevig zijn dat ze de carpaaltunnel in je pols afknelt. Deze ‘tunnel’ leidt de zenuwen van je arm door je pols naar je hand. Wanneer hij afgekneld wordt, krijg je een tintelend, branderig of zelfs verdoofd gevoel in je vingers. Een spalk rond je pols dragen kan helpen, net als het slapen met je hand lichtjes omhoog.

Mama’s die met hun handen werken of vaak aan de computer zitten, laten hun handen van tijd tot tijd best even rusten en doen een paar stretchoefeningen tussendoor. Zwellen je handen, enkels, voeten of gezicht erg plots op, of veel heviger dan normaal, raadpleeg dan zeker een arts, want dat kan een symptoom zijn van zwangerschapsvergiftiging.

De meeste mama’s hebben in zwanger week 33 oefenweeën die stilaan vaker voorkomen en ook wat pijn kunnen doen.  Om niet nodeloos alarm te slaan en in allerijl naar de spoedafdeling te vertrekken, doe je er goed aan om, ingeval van twijfel, even te gaan liggen.  Gaan de contracties voorbij wanneer je rust van houding verandert, dan zijn het geen echte weeën.  In het andere geval…..

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text