img

34 weken zwanger

505 Views

Wat gebeurt er met de baby 34 weken zwanger?

Je baby meet nu ongeveer veertig centimeter en weegt zo’n tweeënhalve kilo. Binnen twee weken beschouwt de medische wereld hem als ‘voldragen’, klaar voor het leven buiten de buik van mama. Als hij nu zou geboren worden, zouden zijn overlevingskansen uitstekend zijn. Word je mama van een tweeling, dan kan de bevalling zich elk moment aandienen. Ruim de helft van de tweelingen wordt immers te vroeg geboren.34 weken zwanger

Als je 34 weken zwanger bent ligt je baby in de positie waarin hij geboren zal worden. Meestal is dat met zijn hoofdje naar beneden. Dat is immers de gemakkelijkste positie voor een vaginale bevalling. Ligt je baby met zijn stuitje naar beneden of dwars in je buik, dan kan je arts of verloskundige beslissen om hem te draaien. Als dat niet lukt zal men in veel gevallen kiezen voor een keizersnede.

Het spijsverteringsstelsel van je kleintje is in 34 weken zwanger volledig klaar. Als hij nu zou geboren worden, is hij perfect in staat om mama’s melk of speciale poedermelk te verteren.

Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt. Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt.

 

Wat gebeurt er met mama’s lichaam 34 weken zwanger?

Vanaf 34 weken zwanger kan je baby ‘indalen’. Dat wil zeggen dat je baby begint aan zijn reis naar buiten, door met zijn hoofdje diep in je bekken te kruipen. Het kan ook zijn dat je baby pas begint in te dalen tijdens de weeën. Maak je dus geen zorgen als je baby ‘hoog’ blijft zitten.

Door de druk die je baby uitoefent op je baarmoederhals, begint deze te ‘verstrijken’. Dat betekent dat hij korter en breder wordt, klaar om je baby door te laten. Is je baby ingedaald en je baarmoederhals volledig verstreken, dan is je baby klaar om geboren te worden.Doordat de baby indaalt, lijkt het alsof mama’s buik een beetje zakt en dat is eigenlijk ook zo.  Je longen krijgen weer wat meer plaats, dus je bent minder kortademig. Mama’s die last hadden van pijn aan hun onderste ribben, merken dat die pijn verdwijnt wanneer de baby ingedaald is.

En je bent het intussen gewend, voor elke vervelende bijwerking die verdwijnt, krijg je er een nieuwe in de plaats. Doordat je baby indaalt, vergroot de druk die hij uitoefent op je bekken. Het lijkt wel alsof hij uit je buik zal vallen. Geen nood, dat is nog geen enkele mama overkomen. Integendeel, je baby op de wereld zetten is hard werken!

Sommige mama’s worden stilaan ongerust dat hun baby niet door hun bekken zal kunnen. Het heeft echter weinig zin om je daar op voorhand zorgen over te maken. Vermoed je arts dat er een dergelijk probleem is, dan wordt je bekken op voorhand opgemeten. Maar het kan ook zijn dat pas tijdens de bevalling wordt vastgesteld dat je bekken te smal is.  In dat geval zal men overgaan tot een keizersnede. Maar hoe klein of smal je ook bent, de meeste vrouwen zijn echt wel in staat om hun baby via een natuurlijke bevalling op de wereld te zetten.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text