img

35 weken zwanger

434 Views

Wat gebeurt er met de baby 35 weken zwanger?

Je baby is nu bijna helemaal ‘klaar’. Alleen zijn hersenen en zijn longen moeten nog wat ‘afgewerkt’ worden. Verder zal hij tijdens de laatste weken vooral groeien (ongeveer een centimeter per week) en bijkomen. Als je 35 weken zwanger bent meet hij al tweeënveertig centimeter en weegt hij zo’n 2,8 kilo.35 weken zwanger

De zuigreflex van je baby is nu volledig ontwikkeld.  Die heeft hij zichzelf aangeleerd door vaak op zijn duimpje te zuigen in mama’s buik.  Ook zijn nieren en lever zijn klaar hun taak buiten de buik. Als je baby al ingedaald is, wacht hij bij de uitgang, klaar om mama en papa voor de eerste keer te zien!

Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt. Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt.

 

Wat gebeurt er met mama’s lichaam 35 weken zwanger?

Als je 35 weken zwanger bent ga je waarschijnlijk elke week op controle bij je arts of verloskundige. Je arts kan net zo min als jij voorspellen wanneer je baby juist geboren zal worden. Hij kan je alleen vertellen dat de meeste baby’s geboren worden tussen de achtendertig en de tweeënveertig weken zwangerschap. Het kan dus nog wel even duren.

 

En ook al geniet je van het zwanger zijn, bij momenten ben je je dikke buik, je veranderde figuur en alle zwangerschapskwaaltjes grondig beu. Het wordt tijd dat je als trotse mama je kleintje in je armen kan houden.

Als dat nog niet gebeurd is, wordt het nu echt wel tijd om je koffer te pakken (en in de koffer te zetten). Heb je ervoor gekozen om in het ziekenhuis te bevallen, zoals de meeste Belgische vrouwen, dan doe je er goed aan te weten hoe je (op verschillende momenten van de dag en de week) snel in het ziekenhuis komt, waar het bevallingskwartier zich bevindt en waar je je auto kan parkeren. Wil je thuis bevallen, leg dan een lijstje met belangrijke telefoonnummers binnen handbereik. Als je baby zich aandient, zal je immers weinig zin hebben om te beginnen rommelen op zoek naar het telefoonnummer van de vroedvrouw.

Je bent nog altijd erg gevoelig en je stemming kan van het ene op het andere moment omslaan. Je bent ook vaak verstrooid en in gedachten verzonken. Veel toekomstige mama’s zijn op dit moment immers bezig met de nakende bevalling. Zal alles goed verlopen? Zal ik de pijn kunnen verbijten? Ook de verdere toekomst is nooit uit je gedachten. Je stelt je wel vaker de vraag of je het wel zal aankunnen, zo’n kleintje erbij. Zal je een goede mama zijn? Wat voor een toekomst kan je je kind bieden?

Allemaal heel normaal in 35 weken zwanger, en meestal loopt het allemaal wel los. De meeste mama’s worden overweldigd door een moedergevoel van het ogenblik dat hun kleintje in hun armen wordt gelegd. Is dat bij jou niet het geval, voel je daar dan zeker niet schuldig over. Geef jezelf en je baby de tijd om aan elkaar te wennen. Wees gerust, het komt wel.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text