img

36 weken zwanger

459 Views

Wat gebeurt er met de baby 36 weken zwanger? 

Je baby weegt nu bijna drie kilogram! En hij komt nog voortduren bij. Dat blijft zijn belangrijkste bezigheid van nu tot aan zijn geboorte. Ook aan de longen blijft nog wat werk. Surfactant, de stof die ervoor zorgt dat je baby’s longen niet dichtklappen, is nog niet in voldoende hoeveelheid aanwezig om je baby zelfstandig te laten ademen.

Omdat je baby steeds molliger wordt, heeft hij stilaan de haartjes die hem de voorbije weken bedekten, niet meer nodig. Vanaf deze week beginnen de lanugohaartjes dan ook te verdwijnen, samen met de vernix, de kleverige substantie die je baby’s huidje beschermde tegen het vruchtwater. De haartjes en vernix komen in het vruchtwater terecht.36-weken-zwanger

Doordat je baby daar geregeld een slokje van neemt, zullen ze uiteindelijk terechtkomen in je baby’s eerste stoelgang, het meconium. Die eerste stoelgang is dan ook eerder zwart van kleur. Baby’s die op zesendertig weken geboren worden, hebben vaak nog een (groot) deel van hun beharing en vernix. Dat kan wat vreemd lijken, maar beide verdwijnen kort na de geboorte.

De hoeveelheid vruchtwater in mama’s buik is al enkele weken constant, en vanaf volgende week zal die geleidelijk aan verminderen, om meer ruimte te bieden aan de baby. Je baby neemt regelmatig slokjes van het vruchtwater, die hij dan weer uitplast. Zo traint hij zijn slikreflex en bereiden de nieren zich voor op hun latere taak.

Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt. Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt.

Wat gebeurt er met mama’s lichaam 36 weken zwanger?

Doordat je baby zoveel plaats begint in te nemen, heb je misschien moeite met eten. Je maag heeft immers niet zo veel plaats meer. Probeer wat vaker te eten, maar kleinere hoeveelheden. Dat is ook beter wanneer je last hebt van maagzuur. Wanneer je baby indaalt, krijgt je maag opnieuw iets meer ruimte, maar dan komt je blaas onder druk te staan, waardoor je vaker moet gaan plassen, ook ‘s nachts. Dat is allemaal niet zo verwonderlijk, als je bedenkt dat je baarmoeder maar zo groot is als een kleine peer wanneer je niet zwanger bent. Nu ze zo in omvang toegenomen is, is het dan ook maar normaal dat andere organen wat moeten wijken.

Sommige mama’s hebben erg veel last van pijn in hun heupen en bekken in 36 weken zwanger. Die pijn ontstaat enerzijds door de werking van hormonen die ervoor zorgen dat de ligamenten in je bekken wat losser komen te zitten om de bevalling te vergemakkelijken. Anderzijds drukt de (ingedaalde) baby op tegen je baarmoederhals.

Veel mama’s die hier erg veel last van hebben, vinden dat zwemmen erg ontspannend kan werken. In het water ben je immers gewichtloos, waardoor de druk op je bekken verdwijnt. Voor mama’s die het niet zien zitten om in badpak te paraderen met hun buikje, is het goed om weten dat sommige zwembaden een moment reserveren speciaal voor zwangere mama’s. Zo kan je rustig bewegen, ontspannen en bijpraten  met andere toekomstige mama’s.

1 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text