img

37 weken zwanger

444 Views

Wat gebeurt er met de baby 37 weken zwanger? 

Als je baby nu geboren zou worden, zou men niet meer spreken van een vroeggeboorte. Als je 37 weken zwanger bent wordt je baby als voldragen beschouwd. Hij is nu ongeveer achtenveertig centimeter lang.

Zijn buikje, armpjes en beentjes zijn intussen mooi mollig geworden, zoals het voor een pasgeboren baby past. Het maakt hem schattig en aaibaar, onweerstaanbaar voor iedereen en vooral voor mama en papa. Sommige baby’s hebben in 37 weken zwanger al een hele haardos, terwijl andere nog een kaal hoofdje hebben. Maar zoals we eerder al vertelden, zegt het haar waarmee je baby geboren wordt – wel, geen, veel, weinig, licht of donker – niks over zijn definitieve haar. De haartjes waarmee hij geboren wordt, vallen immers na de geboorte geleidelijk aan uit, om vervangen te worden door de definitieve haardos.37-weken-zwanger

Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt.  Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt.

 

Wat gebeurt er met mama’s lichaam 37 weken zwanger?

Heb je al last van nestdrang? Dat is een verschijnsel dat voorkomt bij veel zwangere mama’s wanneer de bevalling nadert. Terwijl ze de voorbije weken voortdurend last hadden van vermoeidheid, krijgen ze plots hopen energie en beginnen als een gek te poetsen of op te rommelen. Het lijkt wel alsof ze aanvoelen dat ze daar de volgende weken wat minder tijd voor zullen hebben. Ook in de dierenwereld komt dit fenomeen trouwens voor. Moederdieren zorgen er immers ook voor dat hun nest klaar is om de kleintjes te herbergen. Vandaar de naam nestdrang.

Het zou wel eens kunnen dat de oefenweeën waarmee je stilaan vertrouwd bent geraakt, niet meer zo onschuldig zijn. Hoe vooral in de gaten of ze regelmatig terugkeren en pijnlijk(er) worden. Ook als de tijd tussen twee contracties  steeds korter wordt, is dat een wellicht een teken dat de bevalling eraan komt.

Ook wanneer je water breekt, is het tijd om je verloskundige te bellen of om naar het ziekenhuis te vertrekken. Als de weeën nog niet te hevig zijn, is er geen reden om in allerijl te vertrekken, maar je wacht best niet te lang. Wil je je nog even opfrissen? Denk eraan dat je geen bad meer mag nemen wanneer je water gebroken is. Wanneer je water breekt, kan het zijn dat je plots een grote(re) hoeveelheid helder vocht verliest, maar het kan ook zijn dat het in kleine beetjes naar buiten komt (wanneer de vruchtzak bovenaan scheurt).

Verwacht je niet aan liters water, eerder de hoeveelheid die in een grote mok past. Ben je niet zeker of je vruchtwater verliest, contacteer dan je arts of verloskundige. Hij of zij kan dat eenvoudig vaststellen.

Sommige mama’s verliezen voor de bevalling ook een slijmprop. Dit is een hoop witachtig slijm, vaak vermengd met bloed, die de baarmoedermond afsloot tijdens de zwangerschap. Mama’s voor wie dit de eerste zwangerschap is, verliezen die slijmprop soms zelfs al enkele weken voor de bevalling. Verlies je plots meer bloed, aarzel dan niet om je arts te raadplegen of naar het ziekenhuis te gaan.

1 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text