img

38 weken zwanger

896 Views

Wat gebeurt er met de baby 38 weken zwanger?

De ‘gemiddelde’ baby weegt nu tussen de drie en de vier kilogram. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat jouw baby net dat ietsje meer of minder weegt. Wellicht heb je al wel een idee of je een zwaar of een licht kindje zal krijgen door de schattingen die je arts maakt tijdens een echografie.

De hoeveelheid vruchtwater die je baby omringt neemt stilaan af als je 38 weken zwanger bent. Geen nood, er blijft nog voldoende over om je baby te beschermen en vlot te laten bewegen.38-weken-zwanger

Als je in je buik zou kunnen kijken, zou je zien dat de grijpreflex van je baby al goed ontwikkeld is. Hij balt zijn handjes samen tot kleine knuistjes of neemt de navelstreng vast. Zijn longen zijn nu klaar voor hun taak buiten mama’s buik, maar het kan goed zijn dat je baby het zo naar zijn zin heeft daarbinnen, dat hij liever nog even blijft zitten. Heb nog wat geduld, het duurt nu echt niet lang meer.

Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt.  Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt.

 

Wat gebeurt er met mama’s lichaam 38 weken zwanger?

Je buik neemt vanaf nu tot aan de bevalling nog amper toe in omvang – oef!  Soms heb je het gevoel dat je op springen staat. Is je baby al ingedaald, dan zit je buik nu ook merkbaar lager.

 

Nu kan het aftellen echt beginnen als je 38 weken zwanger bent. Heb je er de energie voor, doe dan wat klusjes waar je de komende weken geen tijd voor zal hebben, zoals het aanvullen van je diepvriezer, zodat je snel eten op tafel kan hebben als je baby er is. Neem natuurlijk ook voldoende rust en geniet van de tijd met jullie tweetjes. Eens jullie mama en papa zijn is daar (even) wat minder tijd voor.

Heb je ervoor gekozen om borstvoeding te geven? Als je die knoop nog niet doorgehakt hebt, doe het dan nu. Dat is immers de eerste vraag die aan kersverse mama’s wordt gesteld. Als je borstvoeding wil geven, is het immers belangrijk dat je baby zo snel mogelijk na de geboorte aangelegd wordt. Op dat moment is zijn zuigreflex immers het sterkst.

Of je nu voor borstvoeding kiest of niet, bij alle mama’s bereiden de borsten zich voor op hun taak. Sommige mama’s hebben als last van lekkende borsten.  Het vocht dat uit je borsten komt, is de zogenaamde voormelk,colostrum. Dat is nog geen echte moedermelk, maar het bevat wel belangrijke antistoffen voor je baby. Het is dikker en geliger van kleur dan moedermelk.

Zorg dat je goed weet  hoe een bevalling begint, zodat je juist kan reageren als het zover is. De meeste mama’s – zeker wanneer het hun eerste zwangerschap is – vertrekken veel te vroeg naar het ziekenhuis.  Probeer de eerste weeën in alle rust op te vangen in je vertrouwde thuisomgeving. Volg wel nauwgezet het verloop van je weeënop. Let op de duur van een wee, de tijd tussen twee weeën en de intensiteit van de pijn.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text