img

39 weken zwanger

564 Views

Wat gebeurt er met de baby 39 weken zwanger? 

De baby’s oogjes zijn dan wel al helemaal klaar, de verwerking van de beelden die binnenkomen is nog niet optimaal. Daarom zal je baby de eerste weken alles nogal wazig zijn. Zijn gehoor is in het begin een belangrijker zintuig.

Hoewel hij nog weinig plaats heeft in je buik, beweegt hij nog volop. Daarmee oefent hij de coördinatie van de bewegingen en traint hij zijn spieren. Hij werkt ook ijverig verder aan het vetlaagje onder zijn huid. Het buitenste laagje van die huid begint hij stilaan te verliezen, omdat eronder nieuwe huidlagen gevormd worden. Zo heeft hij een knuffelzacht velletje wanneer mama hem voor het eerst kan vasthouden.39-weken-zwanger

Je baby is inmiddels voldragen, maar sommige baby’s kiezen ervoor om nog even te blijven zitten. In uitzonderlijke gevallen blijven baby’s tot week tweeënveertig in hun mama’s buik. Als het zo’n vaart loopt, zal je arts waarschijnlijk beslissen om de bevalling in te leiden of om een keizersnede uit te voeren. Wist je trouwens dat het je baby zelf is die beslist wanneer hij geboren wordt? Wetenschappers zijn er nog niet uit hoe het precies gebeurt, maar het lichaam van de baby geeft het lichaam van de mama een signaal dat het er klaar voor is.

Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt. Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt.

 

Wat gebeurt er met mama’s lichaam 39 weken zwanger?

Je gaat nu wekelijks op controle bij je verloskundige of arts. Deze onderzoekt grondig hoe het met je baby gesteld is: zijn hartslag, zijn ligging en zijn groei. Hij of zij voert ook een inwendig onderzoek uit om te controleren of je baarmoederhals al verstreken of ‘rijp’ is. Een verstreken of rijpe baarmoederhals is korter en weker, zodat de baby er vlot doorheen kan.

Let goed op de bewegingen van je baby als je 39 weken zwanger bent. Het is belangrijk dat je hem geregeld voelt bewegen. Voel je je baby lange tijd niet meer, neem dan contact op met je arts of verloskundige.

Veel zwangere mama’s voelen zich wat grieperig kort voor de bevalling. Het je last van misselijkheid, braken, een opgeblazen gevoel of diarree, dan kan dat een teken zijn dat de bevalling op til is.

Toekomstige mama’s worden, zo kort voor ze bevallen, vaak overweldigd door erg verschillende emoties: bezorgdheid, angst, opwinding, vermoeidheid, onzekerheid, …  Erg normaal allemaal, je staat immers voor een belangrijke mijlpaal in je leven. Zeker wanneer je voor de eerste keer mama wordt, heb je er geen idee van wat je te wachten staat.  Maak je niet te veel zorgen, het komt allemaal goed straks als je baby in je armen ligt. Dan ben je in een klap al die emoties en zwangerschapskwaaltjes vergeten!

Laat je niet gek maken door familie en vrienden die je – met de beste bedoelingen – opbellen of schijnbaar toevallig langskomen om te zien ‘of je er nog bent’. Iedereen leeft met je mee en kijkt, net als jij, uit naar de komst van je kleine spruit.  Word je liever met rust gelaten, zeg dat dan gerust.

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text