img

40 weken zwanger

522 Views

Wat gebeurt er met de baby 40 weken zwanger?

Je baby weegt nu tussen de drieënhalf en de vier kilogram en is ongeveer vijftig centimeter lang. Dat zijn uiteraard gemiddelde cijfers, dus schrik niet als je baby iets lager of hoger scoort.  Je baby is nu helemaal ‘af’, tot in de kleinste details in 40 weken zwanger.

Wenkbrauwen, wimpers, vinger- en teennageltjes, donshaartjes, alles zit erop en eraan. Alleen de oogjes werken nog niet optimaal, maar dat is normaal. De eerste weken na de geboorte ziet je baby alles nog wat wazig. Pas rond de leeftijd van zes tot acht weken ziet hij alles scherp en kan hij zijn blik richten en scherpstellen op een bepaald object of – beter nog – op mama.40 weken zwanger

Alle botten in zijn kleine lijfje zijn nu voldoende verhard, op die van zijn schedel na. Deze blijft week, zodat beide schedelhelften tijdens de bevalling lichtjes over elkaar kunnen schuiven. Dit maakt zijn hoofdje kleiner, waardoor hij makkelijker door het geboortekanaal kan.  Veel mama’s merken dan ook dat het hoofdje van hun baby een beetje eivormig is kort na de geboorte.  Wees gerust, dat is maar tijdelijk. Na enkele uren of hooguit dagen is het compleet verdwenen.

Elke baby is een uniek wezentje, dat zich op een unieke manier ontwikkelt. Wat hier beschreven wordt, geeft een beeld van hoe de ontwikkeling van de ‘gemiddelde’ baby verloopt.

Wat gebeurt er met mama’s lichaam 40 weken zwanger?

Als je nog altijd niet bevallen bent, mag het nu wat jou betreft wel gaan gebeuren. Iedereen zal je overstelpen met onschuldige en minder onschuldige ‘trucjes’ om de bevalling een beetje te ‘forceren’. Weinig van deze trucjes zijn echt efficiënt, dus begin niet eindeloos te experimenteren. Wat je eventueel wel kan proberen is:

  • Je arts vragen om je baarmoeder te strippen. Je arts probeert dan tijdens een inwendig onderzoek de vruchtvliezen een beetje los te maken van de baarmoedermond. Het kan zijn dat je kort daarna een beetje bloed verliest.  Het een pijnloze en ongevaarlijk techniek, die enkel succes heeft wanneer de baarmoeder daar klaar voor is.
  • Wonderolie.  Dit is een middeltje uit grootmoeders tijd. Wonderolie is eigenlijk een laxeermiddel. Een paar uur nadat je het ingenomen hebt, beginnen je darmen samen te trekken. Omdat je baarmoeder er zo dicht bij ligt, neemt ze die verkrampende bewegingen vaak over, met weeën tot gevolg.  Wonderolie kan keen kwaad, het is alleen niet lekker.
  • Vrijen.  Dit veruit het aangenaamst ‘trucje’. Tijdens een orgasme spant je buik zich immers op.  Die beweging kan worden overgenomen door de baarmoeder, waarna de eerste weeën zich aandienen.

40 weken zwanger

Eindelijk!  Na veertig weken wachten ben je (bijna) (weer) mama!  Het hele team van wekenzwangeroverzicht.nl wenst jou en je partner van harte proficiat en wenst jullie en jullie kind(eren) het allerbeste voor de toekomst.

Wekenzwangeroverzicht.nl is er ook voor jou na de geboorte. Mama’s vinden op onze site heel wat informatie over de ontwikkeling van hun baby tot de leeftijd van een jaar. We kijken er dan ook naar uit om je snel terug te zien!

2 Comments

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

It is main inner container footer text